Az anyák napja ünnepének gyökerei az ókori Görögországba nyúlnak vissza, ahol tavaszi ünnepségeket tartottak Rhea, az istenek anyja tiszteletére. Idővel a kereszténység elterjedésével az anyákat is belevonták a Szűz Mária tiszteletére tartott ünnepekbe.

Az anyák napja modern formája az Egyesült Államokban alakult ki a 19. század végén. Julia Ward Howe, a "The Battle Hymn of the Republic" című dal szerzője 1872-ben egy "Anyák Béke Napja" nevű eseményt szervezett, melynek célja a béke előmozdítása volt. Anna M. Jarvis, Julia Ward Howe lánya továbbvitte az anyák napja gondolatát, és 1907-ben egy hivatalos ünnepnap bevezetésért kampányolt. 1914-ben Woodrow Wilson elnök május második vasárnapját az Egyesült Államokban az Anyák Napjává nyilvánította.

Magyarországon az anyák napját először 1925-ben ünnepelték, Petri Pálné államtitkár feleségének kezdeményezésére. 1928-ban miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját, melyet végül május első vasárnapjára tettek.

Napjainkban az anyák napját a világ számos országában ünneplik, de a dátum országonként eltérő lehet. Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Svájcban és Törökországban május második vasárnapján, míg Magyarországon, Franciaországban, Luxemburgban, Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban május első vasárnapján ünneplik.

Az anyák napja alkalmával a gyermekek és felnőttek egyaránt kifejezik hálájukat édesanyjuknak a szeretetükért, gondoskodásukért és áldozataikért. Szokás virággal, ajándékkal, finom étellel vagy kedves gesztusokkal meglepni őket ezen a napon. A legfontosabb azonban, hogy kifejezzük szeretetünket és hálánkat édesanyánk iránt.